Als dat niet gebeurt, kun je naar de rechter stappen. Een andere optie is besluiten om de omgangsregeling aan te passen. Misschien kunnen jullie onderling andere afspraken maken, zodat jullie je er wel aan kunnen houden. Als verweer kunt u ook een tegenverzoek indienen.
Contact Us Advocaat Familierecht Amersfoort Email: [email protected] Phone: +31333690367 Databankweg 26 Amersfoort, Utrecht, NL 3821 AL
Dit is de ouder die de meeste zorg- en opvoedingstaken op zich neemt. Daarnaast moet er in de omgangsregeling komen te staan hoe vaak en wanneer de kinderen bij de niet-verzorgende ouder zullen zijn. Het staat jullie vrij om hier samen de nodige afspraken over te maken.
Onze doorgewinterde familierechtadvocaten mr. Edwin Henkelman en mr. Eveline van Nimwegen staan u graag bij. Bij jonge kinderen tot een jaar of 9 voert u natuurlijk een ander gesprek dan met uw 16-jarige zoon of dochter. Het gaat er om dat u het kind informeert zodat het weet waar het aan toe is.
We leggen uit wat welke stappen u kunt ondernemen (en wat daarvan de gevolgen zijn) als deze dialoog tussen u beiden niets oplevert. Bij een echtscheiding geldt voor zowel ouders als kinderen het omgangsrecht. De rechter kan een regeling over het omgangsrecht vaststellen. In bijzondere situaties kan de rechter het omgangsrecht ook ontzeggen. Wil je via de rechter de omgangsregeling aanpassen of op korte termijn een beslissing afdwingen?
Van belang is in ieder geval dat gekeken wordt naar de situatie die bij jou, je ex-partner en het kind past. Partijen bepalen zelf de inhoud van de regeling. In een omgangsregeling staan alle afspraken die je maakt over de verzorging en opvoeding van jullie kinderen. De afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan.
Neem hiervoor gerust contact op met onze juridische medewerkers. Ook uw kinderen kunnen de rechter vragen om de zorgregeling of omgangsregeling te veranderen of te beëindigen. Daarvoor kunnen ze de rechter bellen of een brief sturen, ook als ze nog geen 12 jaar zijn.
De rechter kan het voorstellen of u kunt het zelf aanvragen. Zo kunt u uw meningsverschil misschien bijleggen en hoeft u niet (meer) naar de rechter. Bij co-ouderschap is de dagelijkse opvoeding en verzorging van de kinderen gelijk verdeeld over beide ouders. De kinderen zijn dan evenveel tijd bij beide ouders. Hoewel het kind bijna een gelijk aantal dagen op twee adressen woont, kan het maar bij een huishouden geregistreerd staan bij de gemeente.
En welke afspraken u moet opnemen in een ouderschapsplan. Het voor de andere ouder voorstellen of ‘invullen’ van contactfrequentie met het kind kan emoties snel doen oplaaien. Zeker wanneer dit voorstel minder is dan gebruikelijk in de relatie of afwijkt van de gewenste situatie na scheiding. Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen. Als u een verzoek tot ontzegging wilt indienen bij de rechter, dan is het verstandig om een gespecialiseerde familierechtadvocaat in te schakelen.
Ook andere regelingen die een minder gelijke verdeling hebben, kunnen prima in harmonie tot stand komen. Wettelijk gezien vervalt een omgangsregeling zodra het kind 18 jaar wordt. Als het kind 12 jaar of ouder is, is vereist dat het kind zich in de omgangsregeling kan vinden.
Jullie kunnen dan ook vaak zelf beslissen wat de beste omgangsregeling voor jullie kind is. Jullie weten het beste hoe jullie kind in elkaar steekt en misschien heeft jullie kind al zijn of haar wensen uitgesproken. Ondanks dat jullie kind één hoofdverblijfplaats heeft, kunnen jullie afspreken dat de andere ouder op een andere manier betrokken blijft. De ‘uitwonende’ ouder kan bijvoorbeeld jullie kind van school halen of meegaan naar zwemles. Op die manier hoeft jullie kind de andere ouder niet te missen. De term ‘omgangsregeling’ heeft vaak meerdere betekenissen.